niedziela, 13 grudnia 2009

Zdrowy chleb

W dawnych czasach chleb stanowił podstawowy składnik ludzkiej diety, symbolizował dobrobyt oraz początek życia. W XIX wieku polski wieszcz Cyprian Kamil Norwid pisał, że w Polsce okruszki chleba były darzone wielką czcią.

"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów nieba,
Tęskno mi, Panie".
(Moja piosenka, Cyprian Kamil Norwid)

Podobno gospodynie na Kujawach po wsadzeniu bochenka chleba łopatą do pieca czyniły nad nim znak krzyża i mówiły: „Rośnij ty chlebie, jak to słońce na niebie”. W dawnych czasach było oczywiste, że ziarna zbóż z których wypiekano chleb, muszą być zdrowe i wolne od zanieczyszczeń. Wiedziano wówczas, że tylko z dobrego ziarna, a potem z dobrej mąki może powstać dobry chleb, dający ludziom życie i siły do pracy.

A jak jest w XXI wieku? Czy obecni ludzie, robiący na co dzień zakupy w supermarketach zwracają uwagę na skład kupowanego pieczywa? Niestety większość społeczeństwa tego nie czyni. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że chleby dostępne w supermarketach, w przeciwieństwie do tych dostępnych w sklepach z ekologiczną żywnością są „nafaszerowane” różnymi dodatkami, takimi jak: polepszacze, spulchniacze i E dodatki (konserwanty), które niszczą nasze zdrowie, powodują raka, choroby układu trawiennego i choroby skóry.

W obecnych czasach ludzie bardziej świadomi i wykształceni nie robią zakupów w ogromnych „molochach” (supermarketach) i starają się bazować na małych sklepikach, w których jakość kupowanych produktów jest nieporównywalnie wyższa. Tacy ludzie bardzo często sami pieką chleb i wyrabiają własne wędliny. Niestety w obecnym społeczeństwie takie osoby należą do mniejszości.

Zdrowy chleb to chleb, który jest wypiekany na zdrowej ekologicznej mące. Prawda jest taka, że każdy z nas może kupić takie pieczywo i cieszyć się zdrowiem. W obecnych czasach powstaje coraz więcej sklepów z ekologiczną żywnością, w których znajdziecie produkty wolne od GMO (Żywności Genetycznie Modyfikowanej), konserwantów i innego „dziadostwa”.

Nasz domowy chlebek, który wypiekamy nie tylko na święta ;)
Bardzo gorąco zachęcam wszystkich do jedzenia ekologicznego chleba, który jest wypiekany, ze zdrowego ziarna. Jedząc taki chleb pomagamy nie tylko sobie ale pośrednio wpływamy też na środowisko, gdyż wspieramy rolników, którzy nie zanieczyszczają ziemi chemią. Nie wspieramy również koncernów produkujących różne „polepszacze”. Bardzo korzystne dla zdrowia jest także wypiekanie chleba w tradycyjnym piecu piekarniczym ogrzewanym drewnem. Tak jak to robiono z dawien dawna. Taki chleb ma dużo lepszy smak. Piece chlebowe opalane drewnem są obecnie budowane przez niektórych rolników ekologicznych w Polsce.

Nie ulega wątpliwości, że dzieląc się takim chlebem z bliźnimi, rolnicy rozdają wtedy symboliczne nowe życie, zdrowie, dzielą się czymś najcenniejszym co tylko człowiek może ofiarować drugiemu człowiekowi. Jest to ponowne przywrócenie podstawowej roli chleba w życiu człowieka, czynna realizacja bożego przykazania bycia miłosiernym dla bliźniego. Samodzielne w domu, czy też różne formy rękodzielniczego wypiekania chleba, pozwalają także ponownie, jak przed wiekami, docenić duchową rolę tej czynności, nadać jej wymiar świętości. Dla życia i zdrowia duchowego, współczesnego zlaicyzowanego i zmaterializowanego człowieka, jest to bardzo ważne.


KILKA SŁÓW O CHLEBIE Z DUŻYCH SKLEPÓW

Rozwój technologii piekarniczej i łatwość sporządzania pieczywa spowodowała, że obecnie, niezwykle trudno nabyć normalny, zdrowy chleb, bez polepszaczy i konserwantów. Konsumenci nie zawsze wiedzą, że obecnie do wypieku chleba piekarze używają najróżniejszych zestawów związków chemicznych, zwanych potocznie polepszaczami pieczywa. Do najczęściej stosowanych środków należą: gips, mydło, celuloza, cystyna, cysteina (produkowana ze świńskiej szczeciny i ludzkich włosów), ale również ester kwasu dwuoctowego oraz amylaza pleśniowa, która może przyczynić się do powstawania alergii (trądziku). W tym miejscu należy zadać pytanie dlaczego truje się konsumentów takim świństwem?

W dawnych czasach o jakości oraz smaku pieczywa (i innych wyrobów, np.: wędlin) decydował zaczyn i ciężka praca. Dziś, w dobie ułatwień technologicznych, wprawna ręka piekarza została zastąpiona przez chemię, która dodana do ciasta sprawia, że nie klei się ono do metalowych powierzchni oraz krótszy jest czas potrzebny do wyrobienia i pieczenia. Chemiczne dodatki sprawiły, że usprawniła się technologia wyrobu chleba, kosztem jego smaku i jakości. Tym samym zawód piekarza stał się prostszy i może go wykonywać każdy, kto nabył umiejętność obsługi maszyn piekarniczych.



NIESTETY, postęp techniczny i „polepszenie” pieczywa nie idzie w parze ze ZDROWIEM konsumentów. Specjaliści od żywienia podkreślają, że nieświadomy konsument, zjada w ciągu roku wraz z pieczywem, kilka kilogramów substancji chemicznych. Spożywana chemia pochodzi nie tylko z dodatków piekarniczych, ale także z ziarna i mąki, często zawierających zbyt duży poziom grzybów i pleśni. Konsekwencje jej nadmiernego spożywania to: choroby cywilizacyjne, przede wszystkim wszelkie alergie, zauważalne już u małych dzieci oraz choroby nowotworowe. Aby ustrzec przed nimi siebie i własną rodzinę ważne jest aby konsumenci czytali etykietki. Nie należy sugerować się tylko ceną – jeżeli coś jest tanie to prawdopodobnie jest to „dziadostwo”. Czy nie jest rozsądniej kupić droższą ekologiczną żywność i cieszyć się zdrowiem do późnej starości? Starości bez towarzyszącego nam na co dzień worka tabletek i częstych wizyt u lekarza.

Pamiętajcie, że warto wybierać chleb wypiekany w gospodarstwach ekologicznych lub małych, rodzinnych, tradycyjnych piekarniach.


2 komentarze:

  1. CIEKAWE I INTELIGENTNE OPRACOWANE: SUPER! *****
    ZOBACZ TAKŻE CIEKAWY PRZEPIS.
    ____________________________________________________________________________________________________________
    CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

    2.TEMAT.
    PRZEPIS: WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL (MINI CHLEBKI). *****

    SKŁADNIKI: CHLEB TYPU KR-IRL, (TJ. KASZA, RYŻ ITD.) ORAZ ZMIELONE KRĘGOSŁUPY I OŚCI:
    Czyli całe szkielety ryb.

    PO ZJEDZENIU RYBY WĘDZONEJ, GOTOWANEJ, TAKŻE PIECZONEJ:
    Pozostawiamy kręgosłup i ości, które myjemy w ciepłej wodzie i następnie suszymy. Po wysuszeniu całość mielimy w mikserze uzyskując sproszkowaną masę. Tak rozdrobnione szkielety ryb wsypujemy do ugotowanej masy z kaszy jaglanej i ryżu, mieszamy a następnie pieczemy tj. realizujemy znany wszystkim przepis na wykonanie; CHLEBA TYPU KR-IRL, zgodnie z oryginalną recepturą ze strony internetowej.

    P. S. NAJWIĘCEJ WAPNIA JEST W SZPROTKACH:
    Np. wędzone 1400 j. m., mleko tylko 120 j. m., jogurty 120-170 j. m. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL: wapnia zawiera ok. 1400-4500 j. m. w zależności od ilości suchej masy sproszkowanych szkieletów ryb, dodanych do chleba. Ilość wapnia w tym przypadku może być dowolna (imponująca).

    ____________________________________________________________________________________________________________

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę chleby już od dłuższego czasu bo świadomość co jest w sklepowym pieczywie nie zachęca do kupowania i jedzenia

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły