czwartek, 7 stycznia 2010

Czosnek - antybiotyk Natury

W obecnym świecie zdominowanym przez fast foody i zachęcającym nas do spożywania gotowej wysoko-przetworzonej żywności (bogatej w konserwanty, często modyfikowanej genetycznie) coraz trudniej jest znaleźć zdrowych, cieszących się życiem ludzi. Większość z nas codziennie narzeka na problemy zdrowotne i złe samopoczucie. To co powiem może zabrzmieć dziwnie ale tak właśnie uważam: Postęp nas zabija :( Z roku na rok ludzie zażywają coraz więcej tabletek, a warzywa i owoce zastępują syntetycznymi witaminami. Do czego to wszystko zmierza? Dlaczego u progu XXI wieku poświęca się tak mało uwagi zdrowemu odżywianiu, dietetyce i żywności ekologicznej? Dlaczego nikt nie próbuje uświadomić ludzi, że jedzenie ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie?

Natura oferuje nam wiele wspaniałych specyfików (owoce, warzywa, oczyszczanie organizmu itp.) dzięki, którym na nasze twarze powróci uśmiech, a grypy i przeziębienia nie będą nam dokuczały. Dzięki zdrowemu odżywianiu i optymistycznemu podejściu do życia możemy zyskać naprawdę wiele: pozbyć się trądziku, problemów trawiennych, a nawet pokonać raka. Jedyne czego nam potrzeba to wiara i lektura książek poświęconych tematyce zdrowotnej.

CZOSNEK
Czosnek jest jednym z najwspanialszych antybiotyków Natury. Jego zdrowotne walory często wychwalali ludzie epoki starożytnej. Mało kto wie, żę na piramidzie w Gizeh ok. 4500 lat temu wyryto napis sławiący czosnek, który budowniczym tej piramidy był podawany w dużych ilościach, aby "mieli serce i odwagę" do pracy oraz by "strzegł ich przed chorobami". Z kolei w epoce średniowiecza czosnek dawano żniwiarzom w postaci zmacerowanej z pitnym miodem lub winem. Dzięki temu mieli oni więcej sił do pracy!

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem o dużej sile działania, a jednocześnie nieszkodliwym, bowiem olejek czosnkowy bez problemów wydala się z organizmu ludzkiego przez płuca, nerki, skórę i gruczoły mleczne. Świeży czosnek jest doskonałym środkiem na obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała miażdżycy, jest silnym środkiem przeciwrobacznym i bakteriobójczym, niszczy liczne drobnoustroje, wirusy i grzyby oraz oczyszcza nasze jelita z pasożytów, które zalęgają się tam ponieważ spożywamy przetworzoną, bogatą w konserwanty (E dodatki) żywność.





Bardzo dużo dobrego o czosnku pisze prof. Michał Tombak,dyrektor Naukowego Centrum Zdrowia w Moskwie. Pozwolę sobie zacytować fragment z jego książki:

Oczyszczanie jelit (odtwarzanie zdrowej flory bakteryjnej): Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów - bakterii, grzybów, drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych, żywią się naszą krwią i wydalają "w nas" trujące produkty fizjologiczne - toksyny.

Toksyny te są przyczyną bólów głowy, różnego rodzaju alergii (m.in. trądziku), szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itp. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę (degenerację zdrowej mikroflory jelita grubego). W walce z chorobotwórczymi "pasożytami" najbardziej skuteczny jest czosnek.

"Dobrego po troszeczku":
Czosnek należy do naturalnych antybiotyków, w walce z którym w warunkach laboratoryjnych żadne pasożyty nie mają szans na przeżycie. Jest silnym lekiem stworzonym przez Naturę i jak z każdym lekiem powinniśmy postępować ostrożnie stosując według ściśle określonej dawki. Dlatego zalecana przeze mnie kuracja czosnkowa wymaga zużycia niewielkich ilości czosnku.
Wystarczająca dawka czosnku według mnie to 2-3 ząbki na tydzień, jako dodatek do surówek i innych potraw. Natomiast kuracja lecznicza (odtwarzanie zdrowej mikroflory jelit) wymaga większej jego dawki.

Technika przeprowadzania kuracji jest prosta. Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem, dwie godziny po kolacji. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Trzeba pocierpieć ponieważ sok czosnku "zabijając" bakterie chorobotwórcze, wchłania się w pojawiające się ranki, gdzie gnieździły się pasożyty.

Uwaga! Czosnku i innych potraw spożywanych w ciągu dnia nigdy nie zapijamy. Zasady zdrowego odżywiania mówią, że powinno się pić przed jedzeniem albo 60 minut po jedzeniu.


Czosnek fakty i mity:

Domowe sposoby na kaszel. Syrop z czosnku:

34 komentarze:

  1. A dlaczego nie należy zapijać czosnku? Przecież w wielu przepisach zaleca się, aby pokrojony czosnek popijać jak tabletkę, albo zmieszać z mlekiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapijanie do jedzenia jest po prostu szkodliwe dla zdrowia. Płyny powinno się pić 10-20 minut przed albo godzinę po jedzeniu.

      Usuń
    2. Jaki antybiotyk natury? kretyn autor

      Usuń
    3. ale chujowa czcionka komentarzy i design strony,

      Usuń
    4. ale dlaczego zapijanie jest szkodliwe?

      Usuń
    5. Krzysztof Tomczyk, czy Ty masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Prof. Tombak całe strony zapisał o zapijaniu do jedzenia, ba nawet moja była, która studiowała biologię mówiła, że Pani na wykładzie potwierdziła, ze zapijanie do jedzenia zaburza proces trawienny i powoduje tycie. Jeśli dalej tego nie ogarniasz to oznacza, że po prostu pewne tematy cię przerastają.

      Usuń
  2. zalecam pokropic cytryna ! smak jest wtedy o wilee bardziej znosny jesli je sie sam czosnek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odradzam łączenie czosnku z cytryną. Skórka cytrusów ma na sobie ponad 20 substancji chemicznych, które szkodzą ludzkiemu zdrowiu. Wiele z tych substancji przenika przez skórkę do wnętrza owocu. Poza tym cytrusy nie rosną w Polsce, a czosnek jest nasz. Takie połączenia moim zdaniem są szkodliwe.

      Usuń
    2. O kurwa, usuń konto i skaskuj internet.

      Usuń
    3. Proszę nie przeklinać. Każdy kto pisze komentarze na moim blogu powinien wykazywać się jakimś minimum kultury osobistej.

      P.s. co rozumiesz pod pojęciem skasuj Internet? Proszę rozwiń swoją myśl...

      Usuń
  3. mam pytanie odnosnie kuracji odtwarzania zdrowej flory bakteryjnej, jeżeli oczysciłam jelita robiąc lewatywe przez 4 dni pod rząd to czy potym powinnam czosnek zjadac przez dwa tygodnie czy krócej, jezeli wiesz bede wdzieczna za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da sie oczyscic jelita w 4 dni . Ja robie lewatywy juz od kilku lat i prawdziwe efekty byly dopiero po pol roku. To co zaczelo wychodzic po tym czasie zdziwilo mnie bardzo, a przeciez myslalem ze juz sie oczyscilem po miesiacu. Kamienie kalowe sa twarde jak cement i siedza bardzo mocno na sciankach jelita. Po kilku latach doswiadczen i zmiany trybu zycia moge stwierdzic tylko jedno - zdrowie to najcenniejszy skarb na ktory trzeba sobie ciezko zapracowac. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Czy są jakieś przeciwwskazania co do zażywania czosnku? Wyczytałam, że czosnek jest ciężkostrawny i może przez to spowodować podrażnienie jelit...Chciałabym oczyścić organizm z tego względu, że mam grzybicę...Będę wdzięczna za odpowiedź..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      to prawda. Czosnek jest ciężkostrawny dlatego nie zalecam jedzenia go krótko po wypiciu kawy, zjedzeniu golonki itp. Mówiąc prościej nie jedzcie czosnku po zjedzeniu jakiejkolwiek ciężkostrawnej potrawy. Np. ja jem surowe ząbki czosnku właśnie teraz. Niczym ich nie zapiję. Przed godziną 20 planuję zjeść ze skórką dwa jabłka i to wszystko. W godzinach wieczornych układ trawienny działa słabiej dlatego wieczorami nie jedzcie kanapek i produktów ciężkostrawnych.

      Jest taka zasada, że nie powinno się nic jeść po godz 20 (lub 19) i ja Was namawiam do jej przestrzegania ;)

      Usuń
  5. skutkiem ubocznym spozywania czosnku jest obfite pocenie sie no i podobno moze dojsc do uszkodzenia watroby,jak ze wszystkim trzeba zachowac umiar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wątrobę szybciej uszkodzisz sobie alkoholem i antybiotykami niż czosnkiem.

      Usuń
    2. Nie spożywaj czosnku razem z amfetaminą, bo jak spożywasz amfetaminę to się pocisz i uszkadzasz sobie wątrobę, a czosnek już wtedy nie pomoże.

      Usuń
  6. Nie słyszałem nigdy o tym, że czosnek jest ciężkostrawny, przecież nie je się go na kilogramy. Polecam wszystkim w okresie zimowym, 2 ząbki czosnku dziennie i choroby Was nie dopadną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co polecasz jest jak najbardziej słuszne :) Popieram! :)

      Usuń
  7. No właśnie ja też słyszałam że czosnek niszczy wątrobę... więc komu wierzyć?
    Czyli można zamiennie lewatywę lub czosnek stosować do oczyszczania jelit? Napiszcie proszę czy w każdym przypadku przy oczyszczaniu są obecne kamienie kałowe lub inne "zjawiska"? czy to jest oznaką oczyszczonego jelita? dzięki już za odp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukiwaczu, radzę ostrożnie podchodzić do oceny wszystkich "E" w żywności. Witamina E jest oznaczana jako E306 a do szkodliwych jej raczej zaliczyć nie można. I mówię tutaj o naturalnej witaminie E, nie syntetycznej. Warto poczytać co konkretnie wspomniane Exxx znaczą, czasami można się nieźle nadziwić.

      Usuń
    2. Dla ciebie, szczepiona domózgowo

      Usuń
  8. dzięki! zażywam 2 dzień po 1 ząbku czosnku i pali nie tylko w ustach, ale potem w żołądku czuję go :) czy to normalny objaw? Jeśli tak, to można przecierpieć - dla zdrowia :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To normalny objaw :) Pieczenie w ustach i potem takie dziwne uczucie w przełyku i w brzuchu - czujesz, że masz tam w środku rewolucję :D

      Usuń
    2. 3,4 zabki na tydzien podzielic rownomiernie i bedzie bez rewolucji , lagodnie przyjemnie swoje zrobi .

      Usuń
  9. Dzięki Poszukiwaczu Prawdy :) za to że chcesz pomagać - to to co Ojciec św. Benedykt napisał na Wlk. Post - wiara działa przez miłość:) dobrego dnia

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze jedno, jak często można robić tę kurację 14 dniową?
    Czy konieczne jest oczyszczanie jelita grubego a później cienkiego? Czy wystarczy stosowanie czosnku?

    OdpowiedzUsuń
  11. skąd pomysł że pieczenie czosnku jest wynikiem walki z zarazkami, jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Możesz podać źródło takiego stwierdzenia ? Poza tym na innej stronie czytałem że czosnek podrażnia żołądek i nie powinno się go samego jeść, więc jak to jest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym, że pieczenie zabija bakterie pisał prof. Michał Tombak, a ja mu wierzę :)

      Usuń
  12. Skoro to rzeczywiście takie oczywiste to podaj choć jedno źródło zamiast pisać że to oczywiste bo jakoś mnie to nie przekonuje. Ja nie znalazłem takiej informacji dlatego pytam. Jak podasz jakieś źródło to będę wdzięczny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam ludzi, którzy leczą przeziębienie przy pomocy czosnku. O dziwo zawsze udaje im się uniknąć wizyty u lekarza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze leczę się czosnkiem i cebulą. Coraz więcej osób, tak jak ja traci zaufanie do lekarzy, którzy zachowują się tak jakby ich priorytetem było podlizywanie się koncernom farmaceutycznym. Lekarze w XXI wieku to bardziej chemicy niż medycy :( :( :(

      Usuń
    2. Tak to już jest, że najskuteczniejsze są najprostsze metody, czyli zdrowe odżywianie, optymizm i aktywność fizyczna :)

      Usuń

Popularne artykuły