środa, 24 listopada 2010

Żywność ekologiczna

Termin „żywność ekologiczna” dotyczy produktów żywnościowych posiadających specjalny certyfikat Unii Europejskiej oraz okrągłe zielono - niebieskie logo z napisem „Rolnictwo Ekologiczne”. Logo umieszczone na produkcie jest dla klientów widocznym potwierdzeniem jego ekologicznego charakteru. Konsument kupując produkt z naklejonym logo ma pewność, że:

• Przynajmniej 95% składników tego produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi,
• Produkt spełnia wymogi oficjalnego systemu certyfikacji.
• Żywność tą wytworzono za pomocą metod naturalnych, bez sztucznych nawozów, hormonów, antybiotyków, genetycznie modyfikowanych organizmów i syntetycznych środków ochrony roślin.
• Żywność ta jest wolna od szkodliwych konserwantów (tzw. E dodatków).

Mógłbym długo pisać o wyższości żywności ekologicznej nad zwykłymi produktami. Jedzenie z Eko-sklepów jest po prostu zdrowsze. Ciasteczka, pieczywo, nabiał w takich sklepach są nieporównywalnie lepsze i bardziej wartościowe. Osoby z cerą trądzikową mogą spokojnie zjeść kilka ekologicznych ciasteczek bez żadnych konsekwencji – ba ich cera stanie się ładniejsza ponieważ ciasteczka ekologiczne w swoim składzie mają brązowy lub trzcinowy cukier i są wytworzone z mąki razowej – bogatej w witaminę B12 (polecam ciasteczka firmy Vege-instytut, Eko-pordukt oraz orkiszowe talarki jogurtowe). Ta sama zasada dotyczy makaronów wytwarzanych z ekologicznej razowej i białej mąki, ryżu i wielu innych produktów. Właściwie jedynym minusem żywności ekologicznej jest wysoka cena ale lepiej jest zapłacić więcej za jedzenie niż na nim oszczędzać i w przyszłości chorować – co z kolei będzie się wiązało z wizytami u lekarza, receptami i drogimi lekami.

2 komentarze:

  1. Zgadzam się z tobą, że żywność ekologiczna jest dobrym rozwiązaniem aby dobrze i zdrowo się odżywiać. Tylko problem jest taki, że dla większości ludzi nie jest ważne to co jedzą. Wolą zapłacić mniej i się najeść jakimiś świństwami niż więcej i zjeść najwyżej trochę mniej, a nie przejadać się.

    Innym problemem jest też to, że sklepy z żywnością ekologiczną są jeszcze bardzo mało dostępne w bardzo wielu miastach w Polsce.

    Lecz właśnie, zdrowie to podstawa, a taka żywność może nam to zapewnić.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa zdrowa żywność to certyfikowana żywność ekologiczna. Na szczęście jest ona coraz bardzie dostępna, także nabiał ekologiczny i inne produkty świeże. http://www.bioplanet.pl

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły