piątek, 3 grudnia 2010

Cynamon


Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Już w czasach imperium rzymskiego, za panowania cesarza Nerona (54 – 68 n.e.), doceniano jego właściwości jako rośliny przyprawowej i leczniczej. Według św. Hildegardy z Bingen, mistyczki i zielarki z XII wieku, cynamon jest przyprawą wspomagającą krążenie, oczyszczającą drogi oddechowe i poprawiającą samopoczucie. Cynamon powinno się stosować szczególnie w stanach depresyjnych oraz w trakcie dolegliwości nerwowych.

Ta słodka przyprawa, często dodawana do ciast jest sprzedawana pod postacią zwiniętych rurek kory lub drobnego proszku. Cynamon przybył do Europy aż z Madagaskaru oraz Mauritiusu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że cynamonowiec jest wiecznie zielonym drzewem o żółtych kwiatach i owalnych, jajowatych liściach. Natomiast cynamon, to kora pozyskiwana z młodych pędów tego drzewa.
Cynamon może posłużyć jako aromatyczny dodatek do herbaty. Wystarczy wsypać małą, płaską łyżeczkę do świeżo zaparzonej herbaty, przykryć talerzykiem i odczekać kilka minut, aby delektować się smakiem i aromatem świetnego trunku.


Przepis na PIWO z cynamonem!:
Aby przygotować ten wspaniały napój należy zagrzać w emaliowanym rondelku pół litra jasnego piwa (najlepiej ekologicznego) – nie dopuście do zagotowania się płynu. Następnie dodajemy małą, płaską łyżeczkę cynamonu, kilka drobno potłuczonych goździków oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Można dodać także rozkłócone żółtko jaja kurzego. Całość mieszamy i grzejemy przez 2-3 minuty po czym przelewamy do rozgrzanego kufla, aby dłużej utrzymać temperaturę napoju.


Kolejny przepis na grzane PIWO:
Składniki:
- 1 piwo
- 1 żółtko
- 3 goździki
- cynamon do smaku (płaska łyżeczka)

Przygotowanie:
Piwo musimy zagotować z cynamonem i goździkami. Żółtko ucieramy z cukrem i zalewamy gorącym piwem cały czas mieszając.


Jeszcze jeden przepis:
Składniki:
- 1 l jasnego piwa
- 4 łyżki cukru
- kawałek kory cynamonowej

Przygotowanie:
Piwo z cukrem i cynamonem podgrzewać (najle­piej w rondelku z nierdzewnej stali) pod przykry­ciem na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć zdjąć z ognia i rozlać do kamionkowych kufelków.



Bibliografia:
Pregenzer Brigitte, Schmidle Brigitte, Praktyczny poradnik zdrowego życia – św. Hildegarda z Bingen, Kraków 2007.

Biokurier, nr 4/2010, s. 2.

Grzaniec z cynamonem

Grzane piwo

2 komentarze:

  1. Jak miło,że tu trafiłam .Będę tu częstym gościem.
    zapraszam do mnie:
    http://zdrowy-styl-zycia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja bardzo lubię zapach cynamonu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły