środa, 21 września 2011

Rośnie świadomość zdrowotna Polaków!

Możliwe, że nazwiecie mnie niepoprawnym optymistą ale i tak Wam to powiem! :) Wydaje mi się, że z roku na rok coraz bardziej rośnie świadomość zdrowotna Polaków. Jesteśmy coraz szczęśliwsi, czytamy skład kupowanych produktów i unikamy konserwantów (tzw. E dodatków); pijemy coraz mniej napojów gazowanych i słodkich, kupnych soków bogatych w cukier, a zamiast szkodliwych witamin z apteki wolimy jeść owoce i warzywa. Jeśli ta pozytywna tendencja się utrzyma to już wkrótce Polska będzie krajem ludzi zdrowych, długowiecznych; krajem wolnym od GMO (Żywności Genetycznie Modyfikowanej), w którym dominuje żywność ekologiczna bez wyniszczających zdrowie chemicznych dodatków.

Jest wiele artykułów, które potwierdzają moją optymistyczną wizję. Poniżej prezentuję niektóre z nich :)


Ekologiczna moda
Okazuje się, że coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne. To już nie moda, a styl życia zgodny z najnowszymi trendami żywieniowymi.Obecnie nowoczesne produkty żywieniowe produkowane są w wielkich fabrykach. To najczęściej wysokoprzetworzone produkty, które poza kaloriami dostarczają również do organizmu niewiele składników odżywczych. Na sklepowych półkach pojawiają się produkty niskiej jakości, które są tanie, ale także niezdrowe. Jedzenie tych produktów w nadmiarze może powodować groźne choroby, takie jak otyłość, cukrzycę czy nowotwory. Pozbawione naturalnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów wyjaławiają organizm, zamiast wspomagać jego funkcjonowanie.

Naukowcy nawołują, że należy zmienić nawyki żywieniowe. Zbyt częste jedzenie przetworzonych produktów, a także ograniczenie ruchu prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych.

Coraz więcej osób wybiera żywność ekologiczną. Ekologiczne jedzenie zawiera dużo więcej minerałów i substancji odżywczych niż to uprawiane z nawozami (...) - przeczytaj cały artykuł na: http://www.fit.pl/...



Mięso wyszło z mody - Polacy jedzą zdrowiej
W porównaniu ze średnią europejską Polacy są wyjątkowo mało mięsożerni. Przeciętny obywatel Unii zjada dziś 44 kg wieprzowiny i 19 kg wołowiny w ciągu roku (Francuzi i Duńczycy konsumują nawet 28 kg wołowego rocznie).


Jeszcze w latach 90. dorównywaliśmy tym statystykom - przeciętny polski konsument zjadał rocznie około 50 kg wieprzowiny i 20 kg wołowiny. Dziś świńskiego mięsa jemy 40 kg, a wołowiny jedynie 4 kg. Tylko drób spożywamy na "średnim europejskim poziomie" - około 40 kg rocznie.

Zmiany w statystycznym menu to efekt działań promocyjnych na rzecz zdrowego odżywiania, mody na stosowanie diet i rozpowszechnienia sklepów ze zdrowa żywnością. Coraz więcej Polaków deklaruje (choć trudno powiedzieć na ile stosuje), że przykłada uwagę do tego, co je i jakie składniki zawierają kupowane produkty. Zgodnie z przeprowadzonymi w 2006 r. badaniami firmy Ipsos ("Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym") dieta bezmięsna ma u nas wielu zwolenników. 97 procent Polaków jada mięso, z czego 4 procent nie spożywa wybranych gatunków mięsa. Trudno powiedzieć, czy w wyniku mody, czy z innych względów 12 procent osób przyznało, że ograniczyło spożycie któregoś z rodzajów mięsa. Jeśli chodzi o sposób przyrządzania, najczęściej smażymy kotlety na patelni (38 procent), a ulubionym tłuszczem jest olej, choć popularność zdobywa także metoda beztłuszczowa (np. patelnie teflonowe lub grillowe) - źródło: http://www.doz.pl/...



Unikajmy konserwantów
Sprawa wydaje się prosta. Jeśli chcemy ograniczyć ilość konserwantów w diecie, zapełniajmy spiżarkę własnymi przetworami i bardziej świadomie róbmy zakupy w supermarkecie czy spożywczym.

Czytajmy etykiety
Jeśli w składzie wybranego produktu znajdziemy substancje, oznaczone symbolami od E 200 do E 252 lub od E 280 do E 285, spróbujmy wybrać inny produkt - bez konserwantów. Im bliżej początku listy składników pojawia się nazwa substancji konserwującej z symbolem E, tym więcej znajduje się jej w produkcie (...)

Chleb - tylko świeży !
Paczkowane pieczywo swój długi termin przydatności do spożycia zawdzięcza konserwantom. Do jego utrwalania stosuje się m.in. sorbinian wapnia. Lepiej więc codziennie kupić świeże pieczywo, niż jeść to paczkowane, pełne konserwantów.

Wędliny
Postarajmy się rzadziej kupować gotowe wędliny. Do ich utrwalania używa się azotanów i azotynów.
Zwiększają one ryzyko nowotworów układu pokarmowego. Samodzielnie pieczmy mięsa np. schab, karkówkę czy pierś z indyka. Kanapka z taką wędliną domowej roboty będzie i zdrowsza i smaczniejsza - cały artykuł znajdziesz tu: http://kobieta.interia.pl...



Kupując żywność Polacy wybierają produkty naturalne oraz o dobrej relacji ceny do jakości
34 proc. Polaków stara się unikać w codziennej diecie produktów zawierających konserwanty, 29 proc. unika produktów zawierających sztuczne barwniki, a 28 proc. - tłustej żywności. Kupując żywność 89 proc. Polaków kieruje się przede wszystkim jakością produktów oraz jej relacją do ceny - wynika z badania GfK Polonia na temat zwyczajów żywieniowych rodaków.

Przeczytaj cały artykuł na: http://www.portalspozywczy.pl/...

2 komentarze:

  1. Ja też ogromnie cieszę się z tego faktu i z radością uświadamiam moją rodzinę i znajomych. Chociaż tych prawdziwych "miłości" nie da się wykorzenić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. śpiewałam piosenkę "Zygu zyg" :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły