piątek, 9 grudnia 2011

EKO Cytrusy na zimę

Najczęściej są owocami wiecznie zielonych krzewów lub drzew a wywodzą się z południowowschodniej Azji. Dziś cytrusy uprawia się wszędzie gdzie klimat na to pozwala. Gdy coraz mniej lokalnych owoców, warto wspomagać swoją dietę o importowane eko - cytrusy (które są o wiele lepsze od tych pryskanych chemią dostępnych w supermarketach!)

Cytrusy zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Szczególnie często mówi się o nich w kontekście witaminy C, zapominając, że ustępują na tym polu swojskiej czarnej porzeczce czy truskawce. Cytrusy dostarczają naszym organizmom wiele kwasów organicznych oraz innych związków wtórnego metabolizmu (np. flawonoidów). Zawierają tez cukry, pektyny, odrobinę białka i śladowe ilości tłuszczu. Są ważnym składnikiem diet przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych. Duże spożycie (ekologicznych, wolnych od szkodliwej chemii) cytrusów obniża ryzyko tworzenia niektórych kamieni nerkowych.

Pomarańcze lub soki pomarańczowe są dobrym źródłem kwasu foliowego, który reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, a także odgrywa szczególną rolę w komórkach systemu nerwowego i mózgu.


DLACZEGO EKO CYTRUSY?
Dostępne w powszechnej sprzedaży cytrusy są bardzo tanie. Niestety ma to swoje efekty uboczne. Sytuację przedstawimy na przykładzie ananasów (oraz bananów na filmie poniżej). Konwencjonalna uprawa tych owoców wiąże się z wykorzystaniem ogromnej ilości pestycydów. W czasie jednego cyklu, na hektar wędruje nawet 20 kg aktywnego składnika. Niektóre ze środków chemicznych, które są legalne np.: w Kostaryce, nie są dopuszczane w innych rejonach świata. Ogromne monokulturowe plantacje cytrusów degradują glebę i niekorzystnie oddziałują na środowisko naturalne, a pozostałości pestycydów mogą być szkodliwe zarówno dla zdrowia konsumentów jak i rolników.

W krajach tzw. Globalnego Południa handel cytrusami ma także szerokie konsekwencje społeczne. Zyski ze sprzedaży czerpią przede wszystkim detaliści i importerzy, niewielka część trafia do farmerów i pracowników plantacji, którzy nierzadko mają problemy z przetrwaniem (Korporacje nie mają litości dla najbiedniejszych). Silny nacisk na promowanie relacji handlowych opartych na zrównoważonym rozwoju i uczciwej współpracy pomiędzy handlowcami i farmerami promowany jest w ramach nurtu SPRAWIEDLIWEGO HANDLU. Na certyfikowanych plantacjach Fairtrade rolnicy mają zagwarantowaną cenę minimalną, która pokrywa średni koszt produkcji. Dodatkowo otrzymują premię, która jest przeznaczana na inicjatywy społeczne i gospodarcze służące rozwojowi lokalnych społeczności (np. na kanalizację, doprowadzenie prądu do mieszkań, rozwój szkolnictwa itp.) O ile jednak zakup cytrusów z certyfikatem ekologicznym nie jest w Polsce problemem, o tyle eko cytrusy z logo Fairtrade (one w wielu przypadkach mają także eko certyfikat) wciąż są rzadkością, ale powinno to powoli się zmieniać.


Andrzej Szeremeta
IFOAM EU w Brukseli
Zielony Instytut


Źródło:
Biokurier, nr 19, zima 2011, s. 3


Kliknij i obejrzyj film BANANERA - Fabryka bananów: http://www.tvp.pl/styl-zycia/podroze/boso-przez-swiat/wideo/bananera/41999


3 komentarze:

  1. Muszę zacząć jeść więcej cytrusów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę przekonać mamę do cytrusów bardziej :)
    Gdyż mimo mojego doroslego, jeszcze zbyt malo uczestniczę w zakupach i wyposażeniu lodówki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja bardzo lubię cytrusy :D!

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły