poniedziałek, 19 grudnia 2011

Świąteczne przepisy na ciasta i ciasteczka św. Hildegardy z Bingen

1. Ciasto makowo – jabłkowe:
Ciasto drożdżowe: 40 g drożdży, 130 ml letniego mleka, 75 g miękkiego masła, 50 g twarogu, 100 g miodu, 1 jajko, 1 żółtko, ¼ łyżeczki cynamonu, 500 g mąki orkiszowej
Wierzch ciasta: 5 łyżek koryntek, 4 łyżki rumu, 80 g masła, 200 g miodu, 100 g śmietany, 250 g zmielonego maku, 1 ½ łyżeczki cynamonu, 1 ½ łyżeczki owoców w żelu (Delifruit), 600 g jabłek, 1 duże jajko.

Najpierw przygotować drożdżowe ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. W międzyczasie koryntki zamarynować w rumie. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Masło stopić na małym ogniu, zmieszać z miodem i śmietaną i lekko podgrzać. Dodać mak i przyprawy i pozostawić na wyłączonej płycie, aby mak mógł jeszcze napęcznieć. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne i jeśli to możliwe zetrzeć ze skórką. Do masy makowej dodać jajko, koryntki w rumie, jabłka i wymieszać. Ciasto drożdżowe krótko wyrabiać i rozłożyć na blasze, podnosząc przy tym lekko brzegi go góry. Przykryć nadzieniem makowym. Odstawić jeszcze na 20 – 30 minut do wyrośnięcia, następnie wsunąć do zimnego piekarnika na druga półkę od dołu i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut.


2. Strucla:
375 g mąki orkiszowej, szczypta lub więcej soli, niecałe 250 ml letniej wody, 1 duże, lekko ubite jajko, 30 g rozpuszczalnego masła, bułka tarta (grysik orkiszowy) do posypania.

Mąkę przesiać na stolnicę (lub do dużej miski). Na środku uformować dołek. Rozpuszczone i jeszcze dość ciepłe masło, ubite i niezbyt zimne jajko oraz sól zmieszać z letnią wodą. Składniki stopniowo połączyć z mąką za pomocą noża. Na oprószonej mąką stolnicy zagnieść ręką miękkie, gładkie ciasto, przy czym zgodnie z tradycją, kilkakrotnie silnym zamachem uderzyć nim o stolnicę lub wyrobić jak ciasto drożdżowe: rozciągać, składać, naciskać itd. (przez ok. 10 minut). Później pozostawić ciasto na pół godziny na oprószonej mąką desce lub pod ciepłą miską, by odpoczęło.

Na dużym stole (około 1,20 x 1,80 m) rozłożyć obrus i obsypać go mąką. Położyć na nim ciasto, górną połowę posmarować pędzelkiem umoczonym w rozpuszczonym maśle i rozwałkować we wszystkie kierunki na grubość około 3 mm. Później rozciągnąć je nad grzbietami dłoni, aby stało się cieniuteńkie, niemal przezroczyste. Przy tym kawałek po kawałku obydwiema złączonymi rękami podnosi się do góry i rozciąga, ostrożnie coraz bardziej rozsuwając ręce. Na koniec ciasto musi zwisać z krawędzi stołu. Nie należy poświęcać temu zbyt wiele czasu i nie dotykać ciasta paznokciami, gdyż w przeciwnym razie może się rozerwać! Grubsze brzegi obciąć i wykorzystać do zaklejania rozerwanych fragmentów. Piekarnik rozgrzać do wysokiej temperatury (225 stopni C)

Cieniutkie ciasto wszędzie obficie posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć tartą bułką (grubo ześrutowanym ziarnem orkiszu lub grysikiem orkiszowym), po jednej stronie nałożyć dość szeroki pas pożądanego nadzienia i obydwa końce pozostawić wolne na szerokość ok. 5 cm. Struclę zwija się od strony z nadzieniem podnosząc do góry obrus. Końce podwinąć lub zacisnąć palcami aby nie wypływał sok. Struclę ułożyć w formie podkowy na posmarowanej tłuszczem blasze (za pomocą dwóch metalowych szpachelek do ciasta), obficie posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Piec na środkowej półce na chrupko na jasnobrązowy kolor w temperaturze 230 stopni C (10 minut), następnie w temperaturze 200 stopni C (kolejne 20 minut). Podawać na ciepło, dopóki masło jest jeszcze płynne!


3. Strucla wiśniowa:
500 g wiśni bez pestek, 80 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, po 1 łyżeczce sproszkowanej gałki muszkatołowej i goździków, ¾ filiżanki zmielonych migdałów.
Cukier i przyprawy zmieszać z wiśniami. Szeroki pasek rozciągniętego ciasta struclowego posypać zmielonymi migdałami, następnie równomiernie rozłożyć na nich wiśnie. Końce pozostawić wolne, a po zwinięciu strucli wywinąć je. Wykończyć i piec tak jak w przepisie wyżej.


4. Ciasteczka z macierzanką:
1250 g mąki orkiszowej, 375 g masła, 100 g cukru, 200 g zmielonych, słodkich migdałów, 4 żółtka, 2 całe jajka, 20 g sproszkowanej macierzanki, 1 łyżeczka soli, woda
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować je na grubość około 5 mm i wycinać ciasteczka. Następnie ułożyć je na blasze i zapiekać w średniej temperaturze przez 20 – 25 minut.
Ciasteczka te pomagają w przypadku zaburzeń ukrwienia i osłabienia pamięci.


Film: Kuchnia św. Hildegardy z Bingen




Wszystkie składniki możesz zamówić w Polskim Centrum Świętej Hildegardy: http://www.hildegarda.pl/


Przepisy pochodzą z książki dr Wigharda Strehlowa, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, Kraków 2009.


3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę skorzystać z któregoś przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://25inlux.blogspot.com/

    I ty facet to piekłeś?>?

    hmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne przepisy, chętnie spróbuję któregoś:))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły