środa, 8 lutego 2012

Ciekawe artykuły o zdrowiu.

ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA BARDZIEJ NIEBEZPIECZNA NIŻ MYŚLIMY
O tym że chemia w żywności szkodzi wie chyba każdy. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę jak bardzo. Dzisiejsze produkty spożywcze bardzo różnią się od dawniejszych. Producenci używają już około 5000 substancji chemicznych do ich produkcji, z czego połowa ma właściwości rakotwórcze…
Margaryna, napoje owocowe z dodatkiem cukru rafinowanego, fast foody, konserwy z dużą ilością sodu, białe pieczywo i makaron zrobione z rafinowanej białej mąki, chipsy, przekąski serowe, mrożone paluszki rybne, mrożone kolacje, słodzone płatki śniadaniowe, przetworzone mięso i inne zawierają niezdrowe dodatki.

Przetworzone mięso może być jednym z najgorszych wyborów, albowiem spożywanie go może zwiększyć ryzyko raka jelita, raka nerki i raka żołądka. Do tego typu produktów zalicza się hot-dogi, kiełbasy, parówki, szynki i inne wędliny pakowane. Praktycznie wszystkie produkty mięsne, które możemy kupić w supermarkecie, pochodzą z wielkich ferm przemysłowych, gdzie produkuje się mięso na masową skalę i po najtańszych kosztach. Przykładowo, w największej rzeźni świata w Karolinie Północnej ubija się 32 tysiące świń dziennie, czyli 1333 na godzinę, czyli 22 na minutę.

Z kolei cukier otrzymywany z buraków jest dokładnie czyszczony, krystalizowany, filtrowany w procesie rafinacji. By nadać mu białą barwę jest poddawany działaniu chlorku wapnia będącym trucizną. Aby taki produkt mógł być wchłonięty z żołądka do krwi musi być do niego dołączona inna substancja – związek chemiczny ułatwiający jego transport. Dlatego organizm musi czerpać te substancje z własnych zasobów (np. wapń z zębów i kości, żelazo z krwi itp.). Obecnie cukier rafinowany dodawany jest niemal do wszystkich produktów spożywczych.

Ogólnie rzecz ujmując, żywność przetworzona, to taka, która została wytworzona przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania. Aby osiągnąć te dwa cele dodaje się do tego typu produktów rozmaitych substancji słodzących, soli, sztucznych aromatów, tłuszczu, barwników oraz substancji chemicznych, które zmieniają strukturę pożywienia. Z jednej strony żywność przetworzona jest ładniejsza, smaczniejsza, bardziej kolorowa, z drugiej jednak spożywanie tak spreparowanej żywności doprowadza do kumulowania się w organizmie niezliczonej ilości toksyn. Nie od dziś wiadomo, iż te pozornie nieszkodliwe dodatki mogą powodować alergie i różne inne skutki uboczne.

Przeczytaj cały artykuł: http://aktywni.pl/aktualnosci/zywnosc-przetworzona-niebezpieczna/




DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska to samo zdrowie i sekret ładnej sylwetki. Jednak nie każdy wie, że we Włoszech czy w Hiszpanii, przyjęło się jeść obfitą kolację, i to późnym wieczorem, nawet o godzinie 22 czy 23. Mimo to, mieszkańcy tych krajów nie cierpią na otyłość, jak Amerykanie, i należą do narodów długowiecznych, cieszących się dobrym zdrowiem. Jak się okazuje, pora, o której jemy nie ma takiego znaczenia, ważne jest jak to robimy. Hiszpanie, czy Włosi nie obżerają się przed telewizorem, jak czynią to Amerykanie, a uwielbiają celebrować posiłek w gronie przyjaciół, najchętniej w ulubionej restauracji, popijając przy tym czerwone wino. Powolne przeżuwanie ułatwia trawienie i sprawia, że czujemy się syci, nawet po zjedzeniu małej porcji. By poprawić trawienie i obniżyć poziom cholesterolu, wystarczy pić jedną lampkę wina do kolacji.

Przeczytaj cały artykuł: http://aktywni.pl/aktualnosci/jestes-tym-co-jesz-czyli-najzdrowsze-kuc/



WINOGRONA MOGĄ ZAPOBIEGAĆ CUKRZYCY I CHOROBOM SERCA
Spożywanie winogron pomaga obniżyć ciśnienie i zmniejszyć odporność na insulinę, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy - poinformowali amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań opublikował serwis EurekAlert.

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zauważyli, że dieta bogata w winogrona może chronić przed zespołem metabolicznym, który jest często zwiastunem miażdżycy i cukrzycy typu 2. Szacuje się, że obecnie problem ten dotyczy 50 mln Amerykanów. Swoje korzystne działanie winogrona zawdzięczają tzw. fitochemikaliom, czyli substancjom czynnym pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające.

Przeczytaj cały artykuł: http://polskieserce.pl/index2.php



UNIKAJ RAFINOWANEJ ŻYWNOŚCI
Dbając o swoje zdrowie i samopoczucie koniecznie musimy stopniowo wykluczać z jadłospisu wszystkie rafinowane i nienaturalne produkty takie jak: wędliny, margaryny, konserwy, przetwory, ocet spirytusowy, białą mąkę, zupy w proszku itp.

W procesie rafinacji pożywienie pozbawione zostaję biologicznej informacji, którą otrzymało od natury. Takie pożywienie staje się dla organizmu obce i aby je przyswoić organizm traci własne zapasy witamin, minerałów.

Np. aby strawić cukier {wcześniej oczyszczony z witamin, minerałów, fermentów, hormonów} organizm musi te substancje oddać z zapasów: wapń z zębów, żelazo i inne pierwiastki z krwi co z czasem prowadzi do niedoborów i chorób z nimi związanych.


Przeczytaj cały artykuł: http://wieslawsekulowicz.pl/unikaj-rafinowanej-zywnosci/



WSZECHOBECNA CHEMIA
Kiedyś żywność konserwowano w sposób naturalny. Dym, pasteryzacja, naturalne kwasy. Dzisiaj wszędzie wciska się nauka, a raczej jej zdobycze. Konserwanty, barwniki, zagęszczacze. Nie wszystkie z tych preparatów są obojętne dla naszego zdrowia. Warto zapamiętać te szkodliwe. Od 1989 roku ustawodawca nałożył na producentów żywności obowiązek informowania o dodatkach w niej zawartych.
Zapamiętaj więc……

Konserwanty:
E-210 - kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych, majonezów, konserw owocowych i warzywnych.
E-211 - benzoesan sodu, rakotwórczy.
E-212 - benzoesan potasu, rakotwórczy.
E-213 - benzoesan wapnia, rakotwórczy.
E-214 - benzoesan etylu i pochodne, rakotwórczy.
E-215 - benzoesan estru etylowego i pochodne, rakotwórczy.
E-216 - benzoesan propylu i pochodne, rakotwórczy.
E-217 - benzoesan estru propylu i pochodne, rakotwórczy.
E-218 - benzoesan metylu i pochodne, rakotwórczy.
E-219 - benzoesan estru metylu i pochodne, rakotwórczy.
E-220 - dwutlenek siarki - niszczy witaminę B12, obecny w sokach owocowych, koncentratach, w winie, piwie, suszonych owocach.
E-221 - siarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
E-222 - dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
E-223 - meta-dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit, w mączce budyniowej.
E-224 - meta-dwusiarczan potasu, zakłóca czynności jelit, w syropie skrobiowym.
E-226 - siarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.
E-227 - dwusiarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.

E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
E-231 - ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

E-239 - heksamina, rakotwórczy.
E-249 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin.
E-250 - azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych.
E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu
E-251 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych.


To tylko fragment. Całość możesz przeczytać na niniejszej stronie: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/porady-i-ciekawostki/wszechobecna-chemia.......html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne artykuły