sobota, 30 marca 2013

Wielkanocne przepisy

Babka Wielkanocna
Mazurek Wielkanocny
Nazwa mazurek od dziesiątek lat jest zarezerwowana dla tradycyjnych polskich ciast pieczonych w okresie Świąt Wielkanocnych upamiętniających Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wśród wielu przepisów dostępnych w książkach i Internecie na szczególną uwagę zasługują te, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a ich początki sięgają dalekiej przeszłości. Jest kilka źródeł z których możemy poznać tajemnicę starodawnych, zdrowych dań oraz pro- zdrowotnych porad. Jednym z nich są nasze babcie, które znają wiele kuchennych tajemnic od swoich matek i babć. Innym źródłem są kościelne zakony, takie jak np. założony w 1540 roku katolicki zakon Bonifratrów. Specjalnością duchownych z tej wspólnoty jest tworzenie różnych medykamentów, ziół, nalewek oraz kuchennych przepisów. Jednym z najbardziej znanych w Polsce Bonifratrów jest ojciec Grande, a poniższy przepis na Mazurka Wielkanocnego jest jego autorstwa.

Najfajniejsze w tym cieście jest to, że zachowuje świeżość przez dwa miesiące. Podobno sekretem długowieczności mazurka jest to, że ciasto piecze się na maśle, dodając uprzednio trochę mąki ziemniaczanej oraz 2-3 łyżki oleju – dzięki temu ciasto nie wysycha. Po wyrobieniu ciasto wyzębiamy w lodówce (kiedyś stawiało się je na noc na kamiennej posadzce kuchni) i pieczemy naszpikowane bakaliami: orzechami, figami, suszonymi śliwkami oraz zasmażaną w lukrze skórką pomarańczy. Następnie złociście podpieczony wierzch smaruje się białkiem i nakłada gęste konfitury, dodatkowo usztywnione odrobiną bułki tartej i mąki ziemniaczanej. To wszystko należy ozdobić kartką ułożoną z paseczków ciasta katulanego na stolnicy, dodatkowo posypując gruboziarnistym krystalicznym cukrem. „Rozpłynie się on podczas pieczenia, tworząc tafelkę trzaskającą pod zębami. Mazurek krojony na małe kawałeczki nie ma prawa się rozsypać”..



Baba Wielkanocna ojca Grande
Składniki: ½ kg mąki, 15 dag cukru, 6 dag drożdży, 10 dag masła, 5 żółtek, smażona skórka cytryny, 10 dag rodzynków, szklanka mleka waniliowego, które wcześniej należy zagotować z połówką posiekanej laski naturalnej wanilii (wanilia podobnie jak cynamon, imbir, kardamon jest substancją leczniczą i bakteriobójczą).


Nasza baba

Przygotowanie: Do lekko nagrzanej miski sypiemy 10 dag przesianej mąki, następnie dodajemy drożdże rozrobione w mleku z łyżeczką cukru. Całość odstawiamy i czekamy aż wyrośnie. Żółtka jaj należy utrzeć z pozostałym cukrem i dodać je razem z resztą mąki, szczyptą soli oraz lekko roztopionym masłem do wyrośniętego rozczynu. Następnie wszystko należy dobrze wymieszać i wsypać rozmoczone, odcedzone i oprószone mąką rodzynki oraz skórkę cytrynową. Wszystko jeszcze chwile wyrabiamy i wlewamy ciasto do grzanej, wysmarowanej masłem i wysypanej krupczatką formy. Czekamy aż zacznie górować. Kiedy wypełni sobą formę, wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika, który stopniowo podgrzewamy do 200 stopni. Po około 50 minutach należy sprawdzić suchość patyczkiem. „Jeszcze ciepłą babę oblewamy lukrem z cukru pudru rozrobionego w mleku waniliowym. Zapach rozejdzie się taki, że trzeba będzie dobrze pilnować dzieci”.



Poniżej prezentuję nasze świąteczne wypieki :)





Chleby pieczone na ekologicznej mące razowej i orkiszowej.


Bibliografia:
Woźniakowie Tadeusz i Marzena, Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. III, Gdańsk 2007.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne artykuły