niedziela, 1 grudnia 2013

Przepis na świąteczny barszczyk :)

BARSZCZ
 
Składniki: 1 kg buraków; 500g wołowiny na rosół; 1 kość wołowa; 1-2 L wody; włoszczyzna; 1 cebula; 3-4 ziarna ziela angielskiego; 2 kostki bulionowe; 1 kopiasta łyżeczka majeranku; 2 łyżki mąki; 1/4 L kwaśnej śmietany; sok z cytryny lub 3-4 łyżeczki octu winnego; sól; cukier.
 
 
Sposób przyrządzenia: Buraki wyszorować szczotką, dobrze wypłukać, ugotować w wodzie do miękkości, obrać i utrzeć na tarce. Wołowinę oraz kość wołową włożyć do zimnej wody wraz z drobno pokrojonymi warzywami, całą cebulą, zielem angielskim i kostkami bulionowymi oraz solą. Ugotować wywar. Miękkie mięso i kość wyjąć, wywar przecedzić, dodać do niego starte buraki i zagotować wraz z majerankiem. Zagęścić mąką z kwaśną śmietaną, przyprawić sokiem cytrynowym lub octem (ocet dodaje żywszej barwy), dosłodzić do smaku.
Ziemniaki można ugotować wraz z zupą, ale lepiej osobno, a każdy będzie je sam do niej dokładał. Drobno pokrojone mięso nakładać - żeby było sprawiedliwie - wprost na talerz.
 
 
Ostojski Tadeusz, Wolski Rafał, Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, Kraków 2013.

1 komentarz:

  1. Co roku gotuję świąteczny barszczyk z buraków wyhodowanych bez żadnego nawozu jest pyszny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły