środa, 22 lipca 2015

Nie jedz ryb z Bałtyku. Unikaj łososia hodowlanego.


"Łososie norweskie są hodowane na fermach, ryby tuczy się w klatkach zanurzonych w wodach fiordów. Karmione są paszą, aby się opłacało – najtańszą zwierającą m.in. odpady zwierzęce – wieprzowinę, kurczaki, ryby do tego wzbogaconą antybiotykami, barwnikami typu np. Salmo Fan aby uzyskać pomarańczowy kolor mięsa i innego rodzaju chemią. Ponieważ miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone, na dnie zalega olbrzymia ilość odchodów i martwych, zmutowanych ryb, do tego jest olbrzymie zagęszczenie, więc taka farma to wylęgarnia chorób i pasożytów" - to tylko fragment artykułu. Całość możesz przeczytać na tej stronie: http://sekrety-zdrowia.org/unikaj-lososia-hodowlanego-jak-ognia/







Wstrząsający film, który otwiera oczy: 








Toksyczność żywności o której nie wiemy - Janusz Nawolski - 24.03.2015





























3 komentarze:

  1. Prawda jest taka, że większość jedzenia, które spożywamy jest w jakiś sposób niezdrowa, nieetyczna, modyfikowana i generalnie paskudna. Tylko co jeść w tej sytuacji i nie pójść z torbami? A nawet te eko uprawy też często są wątpliwe. Ale fakt jest taki, że można znacznie bardziej zwracać uwagę na to co się je.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, że takie rzeczy trzeba wiedzieć, ale przyznam, że nie lubię nawet czytać takich artykułów ani oglądać filmów, bo ostatecznie chyba umarłabym z glodu. Jak nie masz możliwości zdobyć naprawdę zdrowej nieskażonej żywności - bo nawet własna, ogrodowa marchew może być zanieczyszczona tym, co mamy w ziemi, w powietrzu, w wodzie - to może lepiej się nie stresować na zapas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko uważam, że lepsza jest marchew z ogródka i ryba z własnego jeziora/stawu od produktów dostępnych w supermarketach i ryb łowionych w Morzu Bałtyckim. Nie musisz być osobą idealną ale warto się starać i dawać z siebie wszystko. Certyfikowana żywność ekologiczna albo chociaż produkty kupowane od rolników (np. mleko od krowy rolnika, która codziennie jest wyprowadzana na łąkę jest milion razy lepsze od mleka UHT w marketach). Staraj się robić zakupy na targach ale nawet tam zachowaj ostrożność i uważaj, czy nie masz do czynienia z cwaniaczkiem, który oszukuje klientów. Poza tym zawsze czytaj skład kupowanych produktów i unikach tych z konserwantami (tzw. E dodatkami). Unikaj też Żywności Genetycznie Modyfikowanej (GMO).Pamiętaj też, że kluczem do zdrowia jest wewnętrzny spokój, wyciszenie i nie przejmowanie się głupotami. Stres szkodzi zdrowiu bardziej niż niezdrowe jedzenie. I się rozpisałem :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Popularne artykuły