niedziela, 17 kwietnia 2016

Szkodliwe konserwanty w żywności

Pisałem już kilka razy o tym, że każdy kto chce być zdrowy i szczęśliwy powinien czytać skład kupowanych produktów. Dziś postanowiłem umieścić w jednym poście linki do kilku wartościowych artykułów, które opisują dodatki chemiczne, które producenci dodają do żywności.


1. Czekolada - konserwant E476:
Wiele osób, w tym ja lubi zjeść czasem troszkę gorzkiej czekolady. Niestety wiele czekolad w swoim składzie poza lecytyną sojową ma konserwant zwany E476. Jest to szkodliwy dodatek chemiczny, który może doprowadzić do powiększenia wątroby i nerek, a nawet może wiązać się z ryzykiem trwałego uszkodzenia wątroby i nerek. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w tym artykule: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/jak-wedel-tlumaczy-sie-z-dodawania-do-czekolady-polirycynooleinianu-poliglicerolu/4g888




2. Jogurt truskawkowy bez truskawek:

"Przyjrzyjmy się, jaki skład mają popularne serki, reklamowane jako źródło energii, wapnia, witamin i innych składników odżywczych potrzebnych każdemu rozwijającemu się dziecku. Oprócz wapnia (warto zaznaczyć, że przy zrównoważonej diecie nie ma potrzeby wprowadzania dodatkowej ilości wapnia), cukru (w jednym jogurcie mogą być go nawet 3 łyżeczki), występują jeszcze:

sztuczne wsady owocowe – owoce w jogurtach mogą być naturalne (np. w jogurcie truskawkowym), ale w większości są to substancje wzbogacone o barwnik i aromat imitujący konkretny owoc (np. w jogurcie o smaku truskawkowym); wsady mogą zawierać także cukier lub szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy;

aromaty i barwniki – smak i wygląd jogurtu jest najczęściej wynikiem dodania sztucznych związków chemicznych: smakowych (np. waniliny zamiast naturalnej wanilii w jogurcie waniliowym) i barwiących (imitujących kolor konkretnego owocu)" - więcej informacji znajdziesz w tym artykule: http://dziecisawazne.pl/chemia-w-zywnosci-lista-szkodliwych-e/




3. Tabela ze szkodliwymi dodatkami do żywności
W tym punkcie chciałbym Wam polecić stronę, na której znajdziecie tabelę z konserwantami (tzw. E dodatkami), które producenci dodają do żywności. Każdy kto chce być zdrowy powinien się zapoznać z informacjami zawartymi w tabeli: http://www.wegetarianie.pl/htmlp-10.html


4. Film, który pokazuje jak szkodliwe są konserwanty



5. Jakie są konsekwencje spożywania żywności wysoko przetworzonej? 
Poniższy film jest krótki i merytoryczny. Dlaczego ludzie chorują na raka? Dlaczego warto jeść żywność ekologiczną? 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne artykuły