wtorek, 18 października 2016

Lekarzu dlaczego nic nie wiesz o diecie?

"Bardzo niepokojący jest fakt, że w akademiach medycznych prawie w ogóle nie poświęca się uwagi diecie. W większości uczelni pojęcia z zakresu żywienia rozsiane są po innych dyscyplinach, takich jak biochemia i epidemiologia. Moja wiedza na ten temat przed podróżą do Tybetu była znacznie mniejsza niż wiedza przeciętnego czytelnika „Cosmopolitan". Z niewielką przesadą w taki oto sposób można streścić to, czego mnie nauczono:

- Pożywienie składa się z węglowodanów, lipidów, białek, witamin i minerałów.
- Ludzie cierpiący na otyłość powinni spożywać mniej kalorii.
- Chorzy na cukrzycę muszą jeść mniej tłuszczu, nadciśnieniowcy mniej soli, a ci, którzy cierpią na choroby sercowe - mniej cholesterolu.

Moja ignorancja w dziedzinie żywienia długo kazała mi traktować pogardliwie leczniczą rolę pokarmów."


Powyższy tekst jest zaledwie fragmentem. Całość znajdziesz tu:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne artykuły